Dak dżorim przepis | 닭조림 | Dak Jorim

Dak dżorim przepis | 닭조림 | Dak Jorim
  • Autor: Mateusz Petkiewicz
  • -

Dak dżorim 닭조림

Doskonały przepis na podudzia z kurczaka w koreańskim stylu. W tym daniu możemy również zastosować inne części kurczaka ale najlepiej sprawdzają się podudzia. Danie nie wymaga zbyt dużych umiejętności i praktycznie robi się samo. Jedyne czego należy dopilnować to kolejne dodawanie składników w dość dużych odstępach czasu. Po przyrządzeniu delektujemy się idealnym ostro słodkim kurczakiem z warzywami.

Składniki

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 2-3 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 2 marchewki
  • 2-3 zielone cebulki
  • 2 chili w plasterkach (opcjonalnie)
  • 3 łyżeczki wina ryżowego lub octu ryżowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżeczki pieprzu

Sos

  • 1/3 szklanki sosu sojowego
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 łyżeczki wina do gotowania (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki miodu lub syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżeczki posiekanego czosnku
  • 1 łyżeczka octu
  • 5 łyżeczek koreańskiej pasty gochujang (w wersji łagodnej 1-2 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki płatków chili (gochugaru)
  • pastę gochujang i płatki gochugaru mozna zastąpić dwiema suszonymi chili

Przygotowanie

  1. Umyj kawałki kurczaka zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem
  2. Obierz podudzia z kurczaka ze skóry i ponacinaj mięso aby wniknął w nie sos
  3. Zmieszaj wino ryżowe, pieprz i sól w miseczce a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka i odstaw na 15 min
  4. Pokrój warzywa na grube kawałki. Poszatkuj cebulę, zielona cebulkę i chili
  5. Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki sosu w małym garnuszku/patelni.
  6. Doprowadź sos do wrzenia i gotuj tak przez 1 minutę a następnie przelej sos przez sitko
  7. Umieść kawałki kurczaka na patelni z szerokim płaskim dnem i polej całe mięso sosem.
  8. Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu i uważaj aby nie przypalić sosu. Ewentualnie dolej wody. Po 30 min obróć kawałki kurczaka zanurzone w sosie.
  9. Po godzinie dolej wody i dodaj warzywa oprócz chili i zielonej cebulki. Gotuj przez kolejne 30-40 min pod przykryciem. 15 min przed końcem dodaj chili i zieloną cebulkę.
  10. Do przybrania używamy zielonej cebulki, drobnych kawałków chili i sezamu.

 

Komentarze

comments powered by Disqus

Nasi partnerzy