Tteokbokki 떡볶이 ryżowe kluski na ostro

Tteokbokki 떡볶이 ryżowe kluski na ostro

Tteokbokki jest daniem ulicznym sprzedawanym bezpośrednio z wózków/stoisk, na których tteokbokki jest przyrządzane. Idealnie rozgrzewa swoja ostrością zimą i paradoksalnie pomaga też podczas upałów :)

Podstawą dobrego tteokbokki jest bulion w oryginale przyrządzany z dodatkiem suszonych anchovies. Jeśli nie macie w swojej kuchni anchovies można skorzystać z mojego sposobu czyli kupić zupkę koreańską instant z makaronem ramen i do wywaru dodać tylko saszetkę z warzywami i owocami morza. Smak będzie bardzo zbliżony. Zaczynamy!

Składniki

  • kluski ryżowe do tteokbokki (super sprawdzają się też kopytka lub kluski śląskie uformowane na kształt tteokbokki ;))
  • 1 marchewka pocięta w słupki (opcjonalnie)
  • 1 małą cebula pocięta w pióra (opcjonalnie)
  • 5 grzybków shitake pociętych w plastry (opcjonalnie)
  • 4 szklanki wody
  • 6 suszonych anchovies lub saszetka warzyw i owoców morza z zupki ramen seafood
  • Płatki suszonych glonów (kombu) jeśli nie używamy zupki instant
  • 1/3 szklanki gochujang - to nie są żarty ;)
  • 1 łyżeczka płatków chili gochugaru
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 zielone cebulki pokrojone na ość długie kawałki
  • 2 jajka ugotowane na twardo

Przygotowanie

  1. Jeśli kupiliście mrożone kluski ryżowe to warto je najpierw namoczyć w wodzie (15-20min) żeby nie popękały.
  2. Zaczynamy od wywaru. Wlewamy wodę na patelnię, dodajemy anchovies bez głowy i wnętrzności i glony. Lub wodę i saszetkę z zupki ramen (tylko nie tą z przyprawami chili).
  3. Gotujemy 15 min na średnim ogniu bez przykrycia.
  4. Po 15 minutach usuwamy glony i anchovies z wywaru.
  5. Mieszamy pastę gochujang, cukier i płatki gochugaru w małej miseczce.
  6. Dodajemy do wywaru kluski, warzywa i zmieszane z pastą przyprawy.
  7. Po 5 min dodajemy jajka
  8. Po 10-15 minutach gdy kluski ryżowe zmiękną a sos zgęstnieje wykładamy potrawę do miseczki lub na talerz. Do przybrania używamy sezamu i drobno pociętej zielonej cebulki.
  9. Jajka przecinamy na pół i umieszczamy na talerzu.

Podziel się

Komentarze

comments powered by Disqus

Nasi partnerzy