Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki
  • Autor: Mateusz Petkiewicz
  • Opublikowano: Zaktualizowano:

Kimchi z rzodkiewki jest swego rodzaju eksperymentem. Postanowiliśmy przygotować kimchi z rzodkiewki podobną metodą co kimchi z rzepy. Wyszły dwie wersje: sama rzodkiewka i rzodkiewka pomieszana z rzepą. W odróżnieniu od tradycyjnego kimchi z kapusty pekińskiej to, którego przepis właśnie czytasz jest dużo bardziej chrupiące.

Składniki

  • 3 pęczki rzodkiewki
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 1 zielona cebulka
  • 1/4 szklanki sosu rybnego (można pominąć, zastąpić sosem sojowym, lub pół na pół)
  • 1/3 szklanki płatków chili (gochugaru), 2/3 szklanki jeśli chcemy ostrzejsze

Przygotowanie

  1. Większe rzodkiewki przecinamy na pół lub na 4, mniejsze pozostawiamy w całości.
  2. Obmywamy rzodkiewkę wodą i odsączamy.
  3. Solimy i odstawiamy na godzinę aby rzodkiewka puściła soki.
  4. Po godzinie przelewamy soki do osobnej miseczki.
  5. Dodajemy zmiażdżony czosnek, starty imbir, posiekany szczypiorek, sos rybny lub sojowy, płatki chili i pół szklanki soków rzodkiewki.
  6. Mieszamy wszystko dokładnie (najlepiej w gumowych rękawiczkach)
  7. Upychamy do słoików tak aby nie zostawiać powietrza pomiędzy warzywami.
  8. Gotowe kimchi można jeść od razu po przygotowaniu lub drugiego dnia. Jeśli chcemy je fermentować to należy odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej aż zacznie puszczać bąbelki. Następnie przenieść do lodówki i przechowywać o wiele dłuzej.

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

Kimchi z rzodkiewki

kimchi z rzodkiewki

Korea-Online.pl