Japchae - wołowina z warzywami i makaronem

Japchae - wołowina z warzywami i makaronem

Japchae (czyt. Dżapcze) 잡채 jest jednym z najbardziej popularnych dań w Korei i jednocześnie jednym z moich ulubionych. Japchae to połączenie warzyw, pasków mięsa wołowego, grzybów i makaronu ze skrobi ziemniaczanej. Jest też przy tym bardzo kolorowe, słodkie z domieszką smaku sezamu i aromatu sosu yangnyeomjang

Składniki

  • 300g wołowiny
  • 5 grzybów shitake lub boczniaków
  • 4 pieczarki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2 łyżki cukru
  • łyżka miodu
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka prażonego sezamu
  • 1 łyżka oleju sezamowego
  • 1 jajko
  • 120g makaronu dangmyeon lub vermicelli
  • zielona cebulka
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 średniej wielkości marchewka
  • 1 ogórek
  • 100g szpinaku (opcjonalnie)
  • 3cm kawałek imbiru
  • 1/4 gruszki
  • pół czerwonej papryki (opcjonalnie)
  • pieprz
  • sól
  • olej słonecznikowy

Sos yangnyeomjang (양념장)

Mieszamy razem 4 łyżki sosu sojowego, 2 łyżki cukru, 1 łyżkę miodu, 3 łyżki soku z gruszki, 1 łyżkę oleju sezamowego, 1 łyżkę zmiażdżonego prażonego sezamu, pół łyżeczki pieprzu, 2 łyżeczki drobno posiekanej zielonej cebulki, łyżeczkę soku z imbiru, 1 łyżeczkę zmiażdżonego czosnku.

Sok z gruszki i z imbiru najłatwiej uzyskać rozgniatając składniki w moździerzu i wyciskając przez szmatkę/ręcznik papierowy.

Przygotowanie japchae

  1. Zmieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. Sos będzie potrzebny w kilku etapach przygotowania japchae.
  2. Pokrój wołowinę na cienkie 4-5cm paski, potnij grzyby shitake, dodaj 3 łyżki sosu yangnyeomjang. Odstaw do lodówki na 15 min.
  3. Pokrój cebulę w pióra, marchewkę i paprykę w cienkie słupki, zielona cebulkę w 4-5 cm kawałki i pieczarki w plastry.
  4. Pokrój ogórka w cienkie paski i posyp odrobiną soli. Po ok 5 min wyciśnij w dłoniach nadmiar soku. Polej paski ogórka łyżeczką oleju sezamowego i wrzuć na chwilę na rozgrzaną patelnię. Następnie przełóż na talerzyk do ostygnięcia.
  5. Podsmaż na patelni wołowinę z grzybami shitake. Wołowina powinna smażyć się krótko tak, aby tylko nabrała lekko brązowego koloru. Inaczej zrobi się sucha i twarda. Po usmażeniu odstaw mięso w miseczce na bok.
  6. Usmaż cebulę z kawałkami zielonej cebulki i również odstaw na bok
  7. Następnie usmaż marchewkę dodając odrobinę wody na patelnie, aby utworzyła się para wodna.
  8. Kolejno usmaż paprykę i pieczarki. Również osobno jak w powyższych punktach.
  9. Zagotuj ok. 1-1,5 litra wody. Wrzuć do niej szpinak na 30s, odcedź i przemyj zimną wodą, aby przestał się gotować. Pokrój zebrany szpinak na 3 części.
  10. Do pozostałej w garnku gotującej się wody wrzuć makaron i gotuj przez 7 min (zależy od rodzaju makaronu)
  11. Na czystej rozgrzanej patelni rozlej żółtko jajka. Zdejmij patelnię z gazu i po chwili obróć na patelni płat żółtka. Po tym jak ostygnie zawiń w rulon i pokrój w cienkie paski.
  12. Zbierz wszystkie usmażone składniki i wymieszaj dokładnie w dużej misce.
  13. Podziel porcje i posyp paskami usmażonego żółtka.

Cała sztuka przygotowywania japchae polega na kolejnym przesmażaniu składników i zmieszaniu ich dopiero na końcu. Należy to robić szybko, żeby danie nie zdążyło za bardzo ostygnąć, chociaż podaje się je również na zimno. Osobiście wolę na ciepło zimą, dlatego po wymieszaniu składników lekko jeszcze wszystko podgrzewam na patelni.

 

Podziel się

Komentarze

comments powered by Disqus

Nasi partnerzy