Bulgogi - przepis

Bulgogi - przepis
  • Autor: Mateusz Petkiewicz
  • -

Koreańskie grillowanie

Poruszając temat kuchni koreańskiej, nie sposób nie wspomnieć o potrawie zwanej bulgogi 불고기. Jest to grillowana wołowina w dość specyficznej marynacie.

Składniki:

  • polędwica wołowa - 450g
  • 1/2 szklanki zmielonej gruszki (bosc/konferencja)
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 posiekana cebula
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżeczki brązowego cukru
  • szczypta świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego
  • 3 łyżeczki prażonego sezamu
  • garść pokrojonej w paski marchewki

 

Mięso kroimy na cienkie plastry w poprzek włókien. Na prawdę sporo zależy od tego jak pokroimy mięso. Warto się do tego przyłożyć i pokroić mięso równo i cienko. Ważne też aby mięso było jak najwyższej jakości.

Marynatę przygotowujemy następująco:

Mieszamy razem sos sojowy, 3 łyżki wody, brązowy cukier, olej sezamowy, ziarna sezamu, posiekaną cebulę, marchewkę, zmielony/zmiażdżony czosnek, pieprz i zmieloną gruszkę.

Mieszamy mięso z marynatą i odstawiamy do lodówki na 7 godzin.

Mięso możemy grillować w domu na patelni, na grillu w ogrodzie bądź w domu na stole na koreańskim grillu z użyciem kuchenki turystycznej.

Co ciekawe, Koreańczycy często jedzą bulgogi w następujący sposób: kładą liść sałaty, na to grillowane mięso i polewają odrobiną dipu/sosu Ssamjang, który opiszę w następnym przepisie. Następnie zawijają w mała sakiewkę i zjadają :)

Podziel się

Komentarze

comments powered by Disqus

Nasi partnerzy