Dak-Jjim - potrawka z kurczaka 닭찜
- Autor: Mateusz Petkiewicz
- Opublikowano: Zaktualizowano:
Dak-Jjim (닭찜 czyt dakdżdżim) to potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem sojowym. Dak (닭) znaczy kurczak a Jjim (찜) oznacza metodę przyrządzenia tej potrawy - duszenie/gotowanie na parze.
Jest kilka odmian tej potrawy w zależności od regionu i głównych składników. Podana poniżej odmiana jest przyrządzana w miejscowości Andong, w której próbowałem jej w oryginale.
Składniki
- kawałki kurczaka (mięso z pałek, skrzydełek, piersi) 300g
- makaron sojowy 100g
- sos sojowy 1/3 szkl.
- sos ostrygowy 1/3 szkl.
- syrop ryżowy lub miód 1/4 szkl.
- brązowy cukier 1 łyżeczka
- olej 2 łyżki
- suszona papryczka chili 3 szt.
- czerwona i zielona papryczka chili
- czosnek 5-6 ząbków
- szczypiorek 2 garści
- marchewka 1 szt.
- ziemniaczki 3 szt.
- dość duże pieczarki 5-6 szt.
- 1 średnia cebula
- łyżeczka pieprzu
- olej sezamowy
- sezam
Przygotowanie
- Umyj mięso kurczaka, pokrój na kawałki wielkości kęsa i wysusz ręcznikiem papierowym lub odcedź resztę wody. Odstaw mięso na bok.
- Zmieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, brązowy cukier, syrop ryżowy. Z braku składników można zmieszać sos z sosu sojowego, miodu.
- Pokrój ziemniaczki w dość duże kawałki i marchewkę w grubsze plastry.
- Poszatkuj cebulę i zmiażdż czosnek.
- Pokrój w poprzek papryczki chili na nieduże kawałki, to samo zrób ze szczypiorkiem
- Pokrój pieczarki na dość duże kawałki
Zaczynamy!
- Rozgrzej wok lub patelnię, dodaj olej.
- Rozetnij suszone papryczki chilli i usuń nasiona. Następnie podsmaż je na oleju (15-20s) i usuń z patelni.
- Dodaj kurczaka i smaż bez pokrywy przez 3-5min
- Dodaj zmiażdżony czosnek
- Dodaj ziemniaczki, sos i 2-3 szklanki wody. Przykryj pokrywą na ok. 10 min i gotuj na dużym ogniu.
- Zdejmij pokrywę, dodaj marchewkę i cebulę.
- Po 10 minutach dodaj makaron (może być wcześniej namoczony), pieczarki i 3/4 papryczki chili. Redukuj przez kolejne 7-10 min.
- Wyłącz kuchenkę, dodaj pieprz i łyżeczkę oleju sezamowego. Dokładnie wszystko wymieszaj.
- Na koniec posyp szczypiorkiem sezamem i resztą papryczki chili.
Podawać z ryżem i zimnym piwem!