Dak-Jjim - potrawka z kurczaka 닭찜

Dak-Jjim - potrawka z kurczaka 닭찜
  • Autor: Mateusz Petkiewicz
  • Opublikowano: Zaktualizowano:

Dak-Jjim (닭찜 czyt dakdżdżim) to potrawka z kurczaka z warzywami i makaronem sojowym. Dak (닭) znaczy kurczak a Jjim (찜) oznacza metodę przyrządzenia tej potrawy - duszenie/gotowanie na parze.

Jest kilka odmian tej potrawy w zależności od regionu i głównych składników. Podana poniżej odmiana jest przyrządzana w miejscowości Andong, w której próbowałem jej w oryginale.

Składniki

  • kawałki kurczaka (mięso z pałek, skrzydełek, piersi) 300g
  • makaron sojowy 100g
  • sos sojowy 1/3 szkl.
  • sos ostrygowy 1/3 szkl.
  • syrop ryżowy lub miód 1/4 szkl.
  • brązowy cukier 1 łyżeczka
  • olej 2 łyżki
  • suszona papryczka chili 3 szt.
  • czerwona i zielona papryczka chili
  • czosnek 5-6 ząbków
  • szczypiorek 2 garści
  • marchewka 1 szt.
  • ziemniaczki 3 szt.
  • dość duże pieczarki 5-6 szt.
  • 1 średnia cebula
  • łyżeczka pieprzu
  • olej sezamowy
  • sezam

Przygotowanie

  1. Umyj mięso kurczaka, pokrój na kawałki wielkości kęsa i wysusz ręcznikiem papierowym lub odcedź resztę wody. Odstaw mięso na bok.
  2. Zmieszaj sos sojowy, sos ostrygowy, brązowy cukier, syrop ryżowy. Z braku składników można zmieszać sos z sosu sojowego, miodu.
  3. Pokrój ziemniaczki w dość duże kawałki i marchewkę w grubsze plastry.
  4. Poszatkuj cebulę i zmiażdż czosnek.
  5. Pokrój w poprzek papryczki chili na nieduże kawałki, to samo zrób ze szczypiorkiem
  6. Pokrój pieczarki na dość duże kawałki

Zaczynamy!

  1. Rozgrzej wok lub patelnię, dodaj olej.
  2. Rozetnij suszone papryczki chilli i usuń nasiona. Następnie podsmaż je na oleju (15-20s) i usuń z patelni.
  3. Dodaj kurczaka i smaż bez pokrywy przez 3-5min
  4. Dodaj zmiażdżony czosnek
  5. Dodaj ziemniaczki, sos i 2-3 szklanki wody. Przykryj pokrywą na ok. 10 min i gotuj na dużym ogniu.
  6. Zdejmij pokrywę, dodaj marchewkę i cebulę.
  7. Po 10 minutach dodaj makaron (może być wcześniej namoczony), pieczarki i 3/4 papryczki chili. Redukuj przez kolejne 7-10 min.
  8. Wyłącz kuchenkę, dodaj pieprz i łyżeczkę oleju sezamowego. Dokładnie wszystko wymieszaj.
  9. Na koniec posyp szczypiorkiem sezamem i resztą papryczki chili.

Podawać z ryżem i zimnym piwem!

Korea-Online.pl