Koreański sos sojowy | GanJang 간장

Koreańczycy produkcją sosu sojowego zajmują się już od III wieku. Guk-Ganjang czyli sos sojowy do zup powstaje jako produkt uboczny przy fermentacji sojowych bochnów meju do produkcji past doenjang i gochujang. W pierwszym momencie jest on po prostu słoną zalewą dla tych bochnów i z czasem, dzięki wielomiesięcznej fermentacji soi nabiera smaku i ciemnego koloru. Im dłużej taki sos fermentuje tym jest ciemniejszy.

Koreańczycy bardzo cenią sobie ich własny sos sojowy i preferują ten robiony domowymi sposobami, który według nich jest kilkukrotnie smaczniejszy od sosu dostępnego w marketach. Sos ze sklepu można jednak dostać w wersji premium. Należy wtedy kierować się wartością TN, która oznacza zawartość protein sojowych w sosie (średnio 1%, 1,3% to premium a 1,5-1,8% to super premium). Odradzamy kupowanie takiego, który zawiera konserwanty np. benzoesan para-hydroksyetylu.

Jaki sos wybrać?

Ganjang 간장 lub WheGanjang 왜간장 są to sosy ciemne. WheGanjang został sprowadzony do Korei z Japonii w 1886 i upowszechniony później podczas okupacji. Używa się go do smażenia, jako dip, duszenia i marynowania.

Sosy tego typu dzielą się na dwa inne Yang-Jo-Gan-Jang 양조간장 i Jin-Gan-Jang 진간장. Pierwszy to sos produkowany metodą tradycyjną a drugi jest to miks chemicznie produkowanego sosu i Yang-Jo-Gan-Jang. W smaku jest dużo słodszy niż dos do zup.

Guk-Ganjang jest to jaśniejszy sos stosowany do zup (guk oznacza zupę). Znany jest rónież pod nazwą 조선간장 Jeoson-Ganjang od dynastii Jeoson (1392-1897). Stosowany jest jak sama nazwa wskazuje do zup ale też do sałatek i przystawek. Sos ten jest bardziej słony niż sos ogólnego zastosowania. GukGanjang fermentuje od roku do 5 lat. W Korei można spotkac rodziny, które posiadają 400 letni sos, używany tylko na specjalne okazje.

Mat-Gan-Jang 맛간장 jest to gotowany sos sojowy z różnego rodzaju dodatkami takimi jak czosnek, glony i inne przyprawy. Przygotowuje się go do niektórych potraw.

Jak długo można przechowywać sos sojwy?

Zazwyczaj data ważności jest do 2 lat. po otwarciu i przechowywaniu w lodówce warto jednak spożyć taki sos w 2-3 miesiące. Zwłaszcza sosy premium.