koreański olej sezamowy

Olej sezamowy | ChamGiReum 참기름

Olej sezamowy (참기름 cham-gi-reum) to bursztynowego koloru olej produkowany z prażonych ziaren sezamu. Jest to bardzo popularny składnik kuchni koreańskiej, który nadaje potrawom orzechowo-maślany posmak i zapach. Należy używać go ostrożnie ponieważ łatwo można doprowadzić do tego, że olej zdominuje smak całej potrawy.

Koreańczycy bardzo często wykorzystują ten olej w przystawkach (나물 namul) nadając im pożądany połysk. Potrawa bibimbap również wymaga łyżeczki oleju sezamowego polanego na na wierzch potrawy aby dodać jej smaku i wydobyć połysk z warzyw.

Olej sezamowy po zmieszaniu z solą, pieprzem tworzy dip dla grillowanej wieprzowiny i baraniny redukując ich charakterystyczny intensywny smak.

Olej bogaty jest również w witaminy i minerały takie jak witamina E, magnez, miedź, cynk i wapń. Zawiera również nienasycone kwasy tłuszczowe omega-6 obniżające ciśnienie krwi.