Syrop ryżowy | Ssalyeot 쌀엿

Koreański syrop ryżowy (쌀엿 Ssalyeot) może być tłumaczony jako płynny cukierek. Posiada karmelową barwę i nadaje potrawom połysku i dodatkowej słodyczy. Syrop ryżowy w kuchni koreańskiej jest stosowany w potrawach smażonych, grillowanych i podczas produkcji słodyczy i deserów np. Tradycyjnych ciastek koreańskich - hangwa (한과; 韓菓). Większość koreańczyków używa nazwy MulYeot myśląc o Ssalyeot co może wprowadzać w błąd. W anglojęzycznych ksiązkach zamiennie też stosują z miodem i cukrem ponieważ zakładają, że poza Koreą jest ciężko dostępny.

W polskich sklepach i sklepach internetowych faktycznie ciężko dostać ten syrop. Można go zastąpić syropem kukurydzianym jednak ryżowy ma nieco wyraźniejszy smak. Polecamy szukać w sklepach z bio/eko/organic żywnością lub dobrze zaopatrzonych sklepach internetowych z azjatyckimi produktami.