Tteokbokki 떡볶이 ryżowe kluski na ostro
- Autor: Mateusz Petkiewicz
- Opublikowano: Zaktualizowano:
Tteokbokki jest daniem ulicznym sprzedawanym bezpośrednio z wózków/stoisk, na których tteokbokki jest przyrządzane. Idealnie rozgrzewa swoja ostrością zimą i paradoksalnie pomaga też podczas upałów :)
Podstawą dobrego tteokbokki jest bulion w oryginale przyrządzany z dodatkiem suszonych anchovies. Jeśli nie macie w swojej kuchni anchovies można skorzystać z mojego sposobu czyli kupić zupkę koreańską instant z makaronem ramen i do wywaru dodać tylko saszetkę z warzywami i owocami morza. Smak będzie bardzo zbliżony. Zaczynamy!
Składniki
- kluski ryżowe do tteokbokki (super sprawdzają się też kopytka lub kluski śląskie uformowane na kształt tteokbokki ;))
- 1 marchewka pocięta w słupki (opcjonalnie)
- 1 małą cebula pocięta w pióra (opcjonalnie)
- 5 grzybków shitake pociętych w plastry (opcjonalnie)
- 4 szklanki wody
- 6 suszonych anchovies lub saszetka warzyw i owoców morza z zupki ramen seafood
- Płatki suszonych glonów (kombu) jeśli nie używamy zupki instant
- 1/3 szklanki gochujang - to nie są żarty ;)
- 1 łyżeczka płatków chili gochugaru
- 1 łyżeczka cukru
- 3 zielone cebulki pokrojone na ość długie kawałki
- 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
- Jeśli kupiliście mrożone kluski ryżowe to warto je najpierw namoczyć w wodzie (15-20min) żeby nie popękały.
- Zaczynamy od wywaru. Wlewamy wodę na patelnię, dodajemy anchovies bez głowy i wnętrzności i glony. Lub wodę i saszetkę z zupki ramen (tylko nie tą z przyprawami chili).
- Gotujemy 15 min na średnim ogniu bez przykrycia.
- Po 15 minutach usuwamy glony i anchovies z wywaru.
- Mieszamy pastę gochujang, cukier i płatki gochugaru w małej miseczce.
- Dodajemy do wywaru kluski, warzywa i zmieszane z pastą przyprawy.
- Po 5 min dodajemy jajka
- Po 10-15 minutach gdy kluski ryżowe zmiękną a sos zgęstnieje wykładamy potrawę do miseczki lub na talerz. Do przybrania używamy sezamu i drobno pociętej zielonej cebulki.
- Jajka przecinamy na pół i umieszczamy na talerzu.