gochugaru

Gochugaru | 고추가루

Gochugaru (czyt. goczugaru) Jest to proszek lub płatki chili produkowane z jednego lub więcej gatunków papryczek chili. Czasem dodaje się również inne przyprawy przez co gochugaru staje się mieszanką przypraw. Płatków chili w koreańskiej kuchni dodaje się aby nadać potrawie ostrości i wyrazu - głównie używa jej się do sosów, kimchi i dressingów sałatkowych.

W smaku gochugaru jest ostre, odrobinę słodkie i lekko dymne. Inne substytuty jak zwykłe chili lub cayenne nie dorównują walorom gochugaru. Tradycyjnie płatki gochugaru wytwarzane są z papryczek suszonych na słońcu (oznaczone 태양초) i właśnie te tradycyjne są uważane za najlepsze gatunkowo.

W hipermarketach można znaleźć różne rodzaje płatków. Powinniśmy szukać tych o głębokiej czerwonej barwie. Wystrzegać się pomarańczowych, ciemno czerwonych i tych produkcji chińskiej. Po otwarciu opakowania należy przechowywać płatki w szczelnym pojemniku z dala od słońca i wysokich temperatur.

Warto zwrócić też uwagę na opakowanie żeby przypadkiem nie kupić proszku gochugaru, który nie nadaje się do przepisów wykorzystujących płatki i stosowany jest głównie przy produkcji pasty gochujang. Różnicę widać gołym okiem przez opakowanie. Płatki znacząco różnią się od proszku.