Kimchi z rzepy - kkaktugi - 깍두기

Kimchi z rzepy - kkaktugi - 깍두기
  • Autor: Mateusz Petkiewicz
  • -

Postanowiliśmy przygotować kimchi z rzepy. Kkaktugi to po koreańsku kostka (jak do gry w kości). Do tego rodzaju kimchi wykorzystuje się białą rzepę azjatycką lub rzodkiew japońską. My użyliśmy czarnej rzepy.

Składniki

  • 1kg czarnej rzepy lub białej rzepy lub białej rzodkwi japońskiej
  • 2 łyżki soli
  • 2-3 łyżki cukru
  • 5-6 ząbków czosnku
  • 3 łyżki startego imbiru
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 1/4 szklanki sosu rybnego (można pominąć lub zastąpić sosem sojowym)
  • 1/3 szklanki płatków chili (gochugaru), 2/3 szklanki jeśli chcemy ostrzejsze

Przygotowanie

  1. Kroimy rzepy w dość dużą kostkę
  2. Obmywamy rzepę i odsączamy.
  3. Solimy i odstawiamy na godzinę aby puściły soki.
  4. Po godzinie przelewamy soki do osobnej miseczki.
  5. Dodajemy zmiażdżony czosnek, starty imbir, posiekany szczypiorek, sos rybny lub sojowy, płatki chili i pół szklanki soków z rzepy i rzodkiewki.
  6. Mieszamy wszystko dokładnie (najlepiej w gumowych rękawiczkach)
  7. Upychamy do słoików tak aby nie zostawiać powietrza pomiędzy warzywami.
  8. Gotowe kimchi można jeść od razu po przygotowaniu lub drugiego dnia. Jeśli chcemy je fermentować to należy odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej aż zacznie puszczać bąbelki. Następnie przenieść do lodówki i przechowywać o wiele dłuzej.

 

 

Mateusz Petkiewicz

Autor

Mateusz Petkiewicz - programista, grafik, fotograf i kulturoznawca w jednym. Digital nomad. Pasjonat kultury Korei Południowej od 2003 roku. Bloger z zamiłowania, pragnący przybliżyć Ci ten kraj pachnący szybkim wifi i kimchi.

Komentarze

comments powered by Disqus

Kategorie

Wpisy

Tagi

Poznaj nas!

Newsletter