Kimchi z rzepy - kkaktugi - 깍두기
- Autor: Mateusz Petkiewicz
- Opublikowano: Zaktualizowano:
Postanowiliśmy przygotować kimchi z rzepy. Kkaktugi to po koreańsku kostka (jak do gry w kości). Do tego rodzaju kimchi wykorzystuje się białą rzepę azjatycką lub rzodkiew japońską. My użyliśmy czarnej rzepy.
Składniki
- 1kg czarnej rzepy lub białej rzepy lub białej rzodkwi japońskiej
- 2 łyżki soli
- 2-3 łyżki cukru
- 5-6 ząbków czosnku
- 3 łyżki startego imbiru
- 1 pęczek szczypiorku
- 1/4 szklanki sosu rybnego (można pominąć lub zastąpić sosem sojowym)
- 1/3 szklanki płatków chili (gochugaru), 2/3 szklanki jeśli chcemy ostrzejsze
Przygotowanie
- Kroimy rzepy w dość dużą kostkę
- Obmywamy rzepę i odsączamy.
- Solimy i odstawiamy na godzinę aby puściły soki.
- Po godzinie przelewamy soki do osobnej miseczki.
- Dodajemy zmiażdżony czosnek, starty imbir, posiekany szczypiorek, sos rybny lub sojowy, płatki chili i pół szklanki soków z rzepy i rzodkiewki.
- Mieszamy wszystko dokładnie (najlepiej w gumowych rękawiczkach)
- Upychamy do słoików tak aby nie zostawiać powietrza pomiędzy warzywami.
- Gotowe kimchi można jeść od razu po przygotowaniu lub drugiego dnia. Jeśli chcemy je fermentować to należy odstawić na 1-2 dni w temperaturze pokojowej aż zacznie puszczać bąbelki. Następnie przenieść do lodówki i przechowywać o wiele dłuzej.