Kuchnia koreańska
- Autor: Mateusz Petkiewicz
- Opublikowano: Zaktualizowano:
Kuchnia koreańska jest jedną z najzdrowszych na świecie, mimo to jest jeszcze mało znana w naszym kraju. Bardziej popularna jest kuchnia japońska, a dokładniej samo sushi. Dlatego Korea Online przyłącza się do akcji promowania kuchni koreańskiej – tak prostej w przygotowaniu w warunkach domowych.
W życiu Koreańczyków nadal jednym z ważniejszych składników jest ryż, ale wśród młodego pokolenia co raz częściej popularność przechodzi na zachodnie dania i fast food. Ryż zazwyczaj otoczony jest masą przystawek, takich jak: warzywa, zupy, potrawy jednogarnkowe i mięsa.
Kimchi
Koreański tradycyjny posiłek nie jest kompletny jeśli nie występuje w nim kimchi (czyt. kimczi). Jest to swego rodzaju fenomen kuchni koreańskiej i jadłospisu Koreańczyków. Kimchi, czyli mieszanka różnych warzyw – głownie kapusta pekińska, rzodkiew, marchewka, szczypiorek no i przede wszystkim czosnek. Wiele rodzajów kimchi jest przyprawianych ostrym proszkiem chili ale dostępne są też wersje bez papryki zwane białym kimchi. Równie popularnym składnikiem kimchi są młode krewetki, kalmary bądź wołowina. Po zmieszaniu wszystkich składników kimchi fermentuje kilka tygodni w słoju – szklanym bądź glinianym – całkiem jak nasze ogórki kiszone.
Pod koniec listopada lub na początku grudnia koreańskie rodziny przygotowują kimchi w wystarczającej ilości, aby starczyło na całą zimę. Proces ten nazywa się gimjang (czyt. gimdżang) Ten rodzaj kimchi przechowywany jest przez zimę w wielkich glinianych słojach wkopanych w ziemię tak, aby wystawało tylko wieko – pozwala to zachować temperaturę oraz smak. W nowoczesnej Korei panie domu nie mają czasu na przygotowywanie kimchi w tradycyjny sposób, bądź nie mają miejsca na przechowywanie większych ilości, tak jak to robią na wsiach. Alternatywą jest kupno gotowego kimchi w hipermarketach. Takie zakupione kimchi można przechowywać w lodówce bądź w specjalnych małych lodówkach do kimchi. W mieszkalnych częściach miast kimchi przechowuje się też na dachach budynków.
Pasta doenjang
Oprócz kimchi, doenjang (czyt. Doendżang) – pasta sojowa przyciągnęła zainteresowanie współczesnych dietetyków. Koreańczycy zwykle wytarzali doenjang w domu poprzez gotowanie żółtych ziaren soi, suszenie ich w cieniu, moczenie w słonej wodzie i fermentowanie na słońcu. Obecnie bardzo mało rodzin stosuje tę metodę. Większość kupuje po prostu doenjang w hipermarketach.
Pasta Gochujang
Podobnie jak pasta doenjang, pasta gochujang jest nieodłącznym składnikiem kuchni koreańskiej. Stosuje się ją głownie w gulaszach i jako składnik różnego rodzaju sosów i dipów. Tradycyjnie fermentowała tak jak pasta doenjang w glinianych wazach. W hipermarketach dostępna jest w charakterystycznych, czerwonych pojemnikach.
Bulgogi i Galbi
Z dań mięsnych największą popularnością cieszą się bulgogi (zwykle marynowana wołowina, kurczak lub wieprzowina) grillowana na ogniu oraz galbi (wołowina lub żeberka wieprzowe, rzadziej kurczak) – również grillowane . Bulgogi znajduje się na 23 miejscu z 50 najsmaczniejszych dań świata a galbi na 41 – wśród czytelników „World’s delicious foods” – lista utworzona przez CNN Go w 2011 roku. Bulgogi oraz Galbi są dokładniej opisane w naszych przepisach.
Ssalbap (Biały ryż gotowany na parze)
Biały ryż jest najczęściej spożywanym rodzajem ryżu wśród Koreańczyków. Świeżo ugotowany biały ryż świetnie smakuje sam, ale serwowany z dodatkami akcentuje i wzbogaca ich smak.
Bibimbap
Jest to ryż otoczony przez równo pokrojone warzywa, mięso i ostrą pastę - wszystko podzielone na grupy i całość podana z surowym jajkiem na górze. Danie wygląda niesamowicie podczas podawania. Później należy je wymieszać i zjeść ze smakiem.
Juk [czyt. dżuk (Owsianka)]
Juk jest najstarszym koreańskim daniem. Ziarna gotowane są w wodzie przez długi czas. Istnieje wiele wersji Juk’a w zależności od składników. Owsianka jest aksamitna i łagodna dla żołądka i bardzo pożywna, więc jest idealna dla pacjentów. Dla zabieganych Koreańczyków jest po prostu świetnym dodatkiem do śniadań. Dodatkiem do owsianki są fasola, ryż, grzyby, kurczak itp.
Jeon
Jest to prostu placek z warzywami, lub owocami morza. Jest sporo odmian tego placka dlatego zazwyczaj spotykamy się z nazwami typu główny składnik+jeon. Jest to szybka przekąska zjadana głównie na mieście lub jako szybkie śniadanie.
Noodles
Włoskie spaghetti, japońskie soba i wietnamski makaron ryżowy – każdy kraj ma swoje dania związane z makaronem. Korea nie pozostaje w tyle i również ma spory wybór dań z makaronu zwłaszcza kalguksu i naengmyeon.
Zupa, gulasz i casserole (zapiekanka)
Koreańskie zupy, zwane tang, są przygotowywane poprzez gotowanie wielu składników, głównie warzyw, w garnku. Jjigae i jeongol są podobne do zup, ale jjigae jest nieco mniej wodniste. a jeongol to głownie warzywa i mięso zapiekane wprost na stole. Jeśli chodzi o jjigae to polecamy popularny przepis budae jjigae.
Tradycyjny alkohol koreański
Koreański tradycyjny alkohol powstaje poprzez fermentację różnego rodzaju ziaren. Proces fermentacji to główny czynnik powodujący finalny smak i zapach alkoholu. W zależności od pogody i regionu Korei, tradycyjne trunki różnią się smakiem. Koreańczycy dodają do alkoholi owoce i zioła. Wśród alkoholi wyróżniamy najbardziej znane: Soju (czyt. sodżu) – wódka ryżowa, Makgeolli – tradycyjne wino ryżowe oraz Gwasilju – wino owocowe.
Kuchnia regionalna
Korea otoczona jest z 3 stron przez wodę a 70% jej lądu stanowią tereny górzyste. Regiony Korei są podzielone stromymi pasmami gór i rzekami. Warunki pogodowe różnią się w tych regionach, przez co można zauważyć znaczne różnice w kuchniach regionalnych z uwagi na dostępne dobra naturalne. Są regiony bogate w owoce morza, w produkty rolne (ryż, soja, jęczmień, kukurydza), warzywa (kapusta, rzodkiew, cebula, czosnek) czy żeń-szeń dla przemysłu kosmetologicznego i farmaceutycznego.