Yangnyeom-tongdak - skrzydełka na ostro
- Autor: Mateusz Petkiewicz
- Opublikowano: Zaktualizowano:
Yangnyeom-tongdak czyli panierowane skrzydełka na ostro. Jeśli lubicie skrzydełka z KFC to ten przepis jest dla Was ;) Po ich przyrządzeniu nei będziecie chcieli jeść innych. Ich ostrość i słodycz doskonale się uzupełniają i nadają potrawie charakterystyczny smak.
Ilość skrzydełek jest zawsze kwestią indywidualną. Nasz przepis zawiera 24 skrzydełka na 4 osoby.
Składniki
- 24 skrzydełka z kurczaka
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1/4 szklanki mąki pszennej
- 1/4 słodkiej mąki ryżowej
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- olej rzepakowy
- 1/3 ketchupu
- 4 ząbki czosnku
- 1/4 szklanki pasty gochujang
- 1/3 szklanki syropu ryżowego lub syropu kukurydzianego
- 1 łyżeczka octu jabłkowego
Przygotowanie
- Umyj dokładnie skrzydełka w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem
- Dodaj sól i pieprz
- Zmieszaj mąki, jajko i sodę oczyszczoną.
- Powstałą panierką obtocz dokładnie kurczaka
- Rozgrzej olej we frytownicy lub na głębokiej patelni
- Smaż partiami po 8-9min
- Gdy usmażysz wszystkie skrzydełka, pozwól im obcieknąć z oleju i usmaż je ponownie 8-9min. Dzięki temu uzyskasz super chrupkie skrzydełka
Sos
Podczas smażenia przygotuj sos, w którym obtoczysz skrzydełka po ich usmażeniu.
- Wlej na patelnie łyżkę oleju rzepakowego i dodaj posiekany czosnek
- Dodaj pastę gochujang, ketchup, syrop ryżowy i ocet jabłkowy. Sos powinien się redukować ok 7 min. Uważaj żeby go nie przypalić. Odstaw sos do momentu w którym skrzydełka będą gotowe. Przed obtoczeniem skrzydełek w sosie warto go lekko podgrzać.
- Posyp podprażonymi na patelni ziarnami sezamu.