Yangnyeom-tongdak - skrzydełka na ostro

Yangnyeom-tongdak - skrzydełka na ostro
  • Autor: Mateusz Petkiewicz
  • Opublikowano: Zaktualizowano:

Yangnyeom-tongdak czyli panierowane skrzydełka na ostro. Jeśli lubicie skrzydełka z KFC to ten przepis jest dla Was ;) Po ich przyrządzeniu nei będziecie chcieli jeść innych. Ich ostrość i słodycz doskonale się uzupełniają i nadają potrawie charakterystyczny smak.

Ilość skrzydełek jest zawsze kwestią indywidualną. Nasz przepis zawiera 24 skrzydełka na 4 osoby.

Składniki

  • 24 skrzydełka z kurczaka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/4 słodkiej mąki ryżowej
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • olej rzepakowy
  • 1/3 ketchupu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1/4 szklanki pasty gochujang
  • 1/3 szklanki syropu ryżowego lub syropu kukurydzianego
  • 1 łyżeczka octu jabłkowego

Przygotowanie

  1. Umyj dokładnie skrzydełka w zimnej wodzie i osusz papierowym ręcznikiem
  2. Dodaj sól i pieprz
  3. Zmieszaj mąki, jajko i sodę oczyszczoną.
  4. Powstałą panierką obtocz dokładnie kurczaka
  5. Rozgrzej olej we frytownicy lub na głębokiej patelni
  6. Smaż partiami po 8-9min
  7. Gdy usmażysz wszystkie skrzydełka, pozwól im obcieknąć z oleju i usmaż je ponownie 8-9min. Dzięki temu uzyskasz super chrupkie skrzydełka

Sos

Podczas smażenia przygotuj sos, w którym obtoczysz skrzydełka po ich usmażeniu.

  1. Wlej na patelnie łyżkę oleju rzepakowego i dodaj posiekany czosnek
  2. Dodaj pastę gochujang, ketchup, syrop ryżowy i ocet jabłkowy. Sos powinien się redukować ok 7 min. Uważaj żeby go nie przypalić. Odstaw sos do momentu w którym skrzydełka będą gotowe. Przed obtoczeniem skrzydełek w sosie warto go lekko podgrzać.
  3. Posyp podprażonymi na patelni ziarnami sezamu.

 

Korea-Online.pl