Dak dżorim przepis | 닭조림 | Dak Jorim
- Autor: Mateusz Petkiewicz
- Opublikowano: Zaktualizowano:
Dak dżorim 닭조림
Doskonały przepis na podudzia z kurczaka w koreańskim stylu. W tym daniu możemy również zastosować inne części kurczaka ale najlepiej sprawdzają się podudzia. Danie nie wymaga zbyt dużych umiejętności i praktycznie robi się samo. Jedyne czego należy dopilnować to kolejne dodawanie składników w dość dużych odstępach czasu. Po przyrządzeniu delektujemy się idealnym ostro słodkim kurczakiem z warzywami.
Składniki
- 6 podudzi z kurczaka
- 2-3 duże ziemniaki
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 2-3 zielone cebulki
- 2 chili w plasterkach (opcjonalnie)
- 3 łyżeczki wina ryżowego lub octu ryżowego
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżeczki pieprzu
Sos
- 1/3 szklanki sosu sojowego
- 1/2 szklanki wody
- 2 łyżeczki wina do gotowania (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki miodu lub syropu kukurydzianego
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżeczki posiekanego czosnku
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżeczek koreańskiej pasty gochujang (w wersji łagodnej 1-2 łyżeczki)
- 2 łyżeczki płatków chili (gochugaru)
- pastę gochujang i płatki gochugaru mozna zastąpić dwiema suszonymi chili
Przygotowanie
- Umyj kawałki kurczaka zimną wodą i osusz papierowym ręcznikiem
- Obierz podudzia z kurczaka ze skóry i ponacinaj mięso aby wniknął w nie sos
- Zmieszaj wino ryżowe, pieprz i sól w miseczce a następnie obtocz w niej kawałki kurczaka i odstaw na 15 min
- Pokrój warzywa na grube kawałki. Poszatkuj cebulę, zielona cebulkę i chili
- Dokładnie zmieszaj wszystkie składniki sosu w małym garnuszku/patelni.
- Doprowadź sos do wrzenia i gotuj tak przez 1 minutę a następnie przelej sos przez sitko
- Umieść kawałki kurczaka na patelni z szerokim płaskim dnem i polej całe mięso sosem.
- Gotuj pod przykryciem na średnim ogniu i uważaj aby nie przypalić sosu. Ewentualnie dolej wody. Po 30 min obróć kawałki kurczaka zanurzone w sosie.
- Po godzinie dolej wody i dodaj warzywa oprócz chili i zielonej cebulki. Gotuj przez kolejne 30-40 min pod przykryciem. 15 min przed końcem dodaj chili i zieloną cebulkę.
- Do przybrania używamy zielonej cebulki, drobnych kawałków chili i sezamu.